Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte
2011 - Michiel Meijer, Gijs van Andel, Michiel Bellon, Toni van Gennip, Rob van Uden
2011 - Michiel Meijer, Gijs van Andel, Michiel Bellon, Toni van Gennip, Rob van Uden

Specificaties

2011

2011

Paperback   Nieuw vanaf € 19,75.

Omschrijving

De Geert Grote Alliantie Deventer werd enige jaren geleden opgericht met het doel het gebruik van de Nederlandse taal in het hoger en academisch onderwijs opnieuw op de kaart te zetten. Het bestuur verwonderde zich over het feit, dat het proces van verengelsing door alle disciplines denderde.....ook door de geesteswetenschappen, waarin juist de mens met zijn taal, zijn denken en eigen, unieke cultuur het onderwerp van studie is. De horizontale taal van vervoer van gedachten sluit lang niet altijd aan bij de vertikale taal: je moeders taal, de taal van je biotoop, die immers je visie op de wereld bepaalt. Daarbij werkt die dikke Engelstalige deken taalverarming in de hand. De Nederlandse taal, toch echt de eerste taal van het land, wordt gebruikt in Grondwet en kwaliteitskrant, in requisitoir en politieke arena: deze taal verdient het om tot op het hoogste niveau te worden beoefend.

Met de Geert Grote Pen, een prijs voor de beste masterscriptie filosofie geschreven in de Nederlandse taal, wil de Geert Grote Alliantie het gebruik van het Nederlands als taal van cultuur en wetenschap beschermen. De Deventer denker en onderwijsvernieuwer Geert Grote (1340-1384) inspireert ons daarbij bijzonder, met name in zijn rol van bruggenbouwer tussen de taal van wetenschap, het Latijn toen, het Engels nu en die 'van het volk', de moedertaal. Wij richten ons op de academische filosofie, omdat in geen enkele wetenschap taal en denken zo innig met elkaar zijn verbonden. Graag tonen we u de filosofische prestaties van genomineerden en winnaar, jonge 'denkers in moedertaal', die eerder dit jaar bijeen kwamen in de Latijnse School te Deventer.

De jury voor de Geert Grote Pen 2011 bestond uit:
Dr Joke J. Hermsen (voorzitter), schrijfster en filosofe
Prof. dr Paul van Tongeren, hoogleraar wijsgerige ethiek te Nijmegen en bijzonder hoogleraar ethiek te Leuven
Prof. dr Rudi te Velde, hoofddocent filosofie Universiteit van Tilburg en bijzonder hoogleraar filosofie vanwege de Stichting Thomas More aan de Universiteit van Amsterdam

De Geert Grote Pen 2011 heeft met deze bundel zijn beslag. De Geert Grote Pen 2012 is in voorbereiding. Liefhebbers van de Nederlandse taal en de filosofie, beoefenaars van de geesteswetenschappen, onderwijsvernieuwers, nodigen wij uit zich bij ons aan te sluiten.
www.geertgrote-alliantie.nl

Het boek bevat het juryrapport en de vijf scripties met toelichting:

*Aan het einde van de geschiedenis. Geschiedfilosofie en geschied-wetenschap in een overgangstijd;
Gijs van Andel, Universiteit Leiden

*Artificieel bewustzijn en the explanatory gap. Een zoektocht naar de fundamenten van het bewustzijn;
Rob van de Ven , Universiteit van Tilburg

*"(...) denn dieser Eingang war nur für dich bestimmt." Over Derrida's interpretatie van Kafka's Vor dem Gesetz; Toni van Gennip, Radboud Universiteit Nijmegen

*Nietzsche, Taylor en de tegengestelde krachten van de moraal; Michiel Meijer, Universiteit van Tilburg

*Verveelde goden: Kierkegaard, ironie en postmodernisme; Michiel Bellon, Katholieke Universiteit Leuven

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Laatste exemplaar reeds verkocht.

Verkrijgbaar als NieuwWeb only

Vestiging
Voorraad
Prijs
Centraal Magazijn
Voldoende
€ 19,75
Levertijd: 2-3 werkdagen

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht