Doorgaan naar inhoud

Spiegel van de natuur

Het natuurbeeld in cultuurhistorisch perspectief

Spiegel van de natuur - Matthijs G.C. Schouten
Gekartonneerd

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

De manier waarop naar natuur gekeken wordt, verschilt van cultuur tot cultuur. De islam bijvoorbeeld spreekt over de vele tekenen die Allah in de natuur aanbracht en die de gelovige aanwijzingen geven op zijn levensweg. Het boeddhisme benadert de natuur vanuit een houding van respect voor alle levende wezens. In het westen daarentegen zijn we de natuur vooral gaan zien in termen van nut en bruikbaarheid.
Door Spiegel van de natuur wil Matthijs Schouten bij de lezer verwondering oproepen over de enorme verscheidenheid aan visies op natuur, zoals die in de geschiedenis van de mensheid naar voren komt. Hij gebruikt daarbij religieus denken, filosofische beschouwingen, beeldende kunst en literatuur uit verschillende cultuurgebieden als invalshoeken. Spiegel van de natuur richt zich op een breed publiek van ge eresseerden in natuur en cultuur. Het boek zet de lezer aan tot nadenken over zijn eigen natuurbeeld, en daarmee tot reflectie over de toekomst van de natuur.
Matthijs Schouten studeerde biologie, vergelijkende godsdienstwetenschappen, oosterse filosofie en Keltische taal- en letterkunde. Hij is als ecoloog en natuurfilosoof verbonden aan Staatbosbeheer. Bovendien is hij hoogleraar Natuur- en Landschapsbescherming aan de universiteiten van Cork en Galway (lerland) en bijzonder hoogleraar in de Ecologie van het Natuurherstel aan de Wageningen Universiteit. Bij de research voor Spiegel van de natuur en bij het verzamelen van beeldmateriaal werd hij bijgestaan door kunsthistoricus Marcel van Ool.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.