Doorgaan naar inhoud

Heerlijk helder

Heerlijk Helder

Weg met krommunicatie!
`
Begin 2015 startte het Radio 1-programma Hautekiet met de Heerlijk Helder-campagne. Doel: recht maken wat krom is, namelijk de vaak nodeloos onbegrijpelijke communicatie van politici, juristen, overheidsdiensten, banken, dokters en musea. #HeerlijkHelder werd een begrip. Luisteraars stuurden massaal veel voorbeelden van onheldere taal in. Teksten werden herschreven en ambassadeurs als Rik Torfs en Koen Geens schaarden zich achter de actie.
Jan Hautekiet en Ann De Craemer, voorzitster van het Heerlijk Helderpanel, geven in dit boek tal van voorbeelden van krommunicatie, die weleens op de lachspieren werken. Heerlijk Helder is geen stijlgids, maar het vertelt wel waarom mensen wollige taal gebruiken, en waarom het voor henzelf en hun publiek beter is dat ze dat niet doen. Heerlijk Helder is een boek van twee mensen met een hart voor taal, die van heldere communicatie een basisrecht willen maken.

JAN HAUTEKIET
(1955) is radiomaker, muzikant en taalminnaar. Hij maakt al sinds 1979 radio bij Radio 1 en Studio Brussel, schreef columns en gastbijdragen, en is zowel
op het podium als in de studio actief met onder meer Patrick Riguelle en Rick de Leeuw.
In de jaren 1990 besmette hij via Studio Brussel jong Vlaanderen met de taalmicrobe in Hallo Hautekiet. Op Radio 1 presenteert hij elke weekdag
het interactieve programma Hautekiet. De Heerlijk Helder-campagne maakte deel uit van dit programma.

ANN DE CRAEMER
(1981) debuteerde met Duizend- en-één dromen. Een reis
langs de Trans-Iraanse Spoorlijn (2010), dat werd genomineerd voor de VPRO Bob den Uylprijs voor het beste literair-journalistieke reisboek. Haar prozadebuut Vurige tong (2011) won De Bronzen Uil- lezersprijs. Daarna schreef ze nog twee romans, De seingever (2012) en Kwikzilver (2014).
Ze heeft een taalblog voor
De Morgen en is vaste mede- werker van Onze Taal.