Doorgaan naar inhoud

Miss Concordia

Op haar reizen ontmoet Carolijn Visser veel vrouwen die door de geschiedenis zijn losgeslagen van hun achtergrond en zich in een nieuw vaderland hebben gevestigd. Zoals de Australische Bettina, een energieke Duits-joodse vrouw die de gruwelen van de nazi's wist te ontlopen door naar Shanghai te vluchten. Toen het nazigevaar geweken was, bouwde ze een nieuw bestaan op in Sydney. De barones van Rägavere groeide op in Estland en moest aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vluchten voor de oprukkende Russen. Uiteindelijk belandde ze met haar kinderen in het sterk verarmde Duitsland. Nog steeds bezoekt ze regelmatig het landgoed uit haar jeugd dat door een Amerikaan is opgekocht.

Niet ver van die plek luisterde Carolijn Visser naar de verhalen van twee andere vrouwen, die hun jeugd in ballingschap in Siberië hebben doorgebracht en daarna hun draai moesten zien te vinden in de onafhankelijke Estse republiek. De Russin Larissa, geboren en getogen in de buurt van Tallinn, is dat nooit gelukt. Carolijn Visser zocht haar op in Gallup, New Mexico, waar ze muziekles geeft aan Navajo-kinderen. En Miss Concordia zelf, een jonge Chinese. Zij greep kansen in Estland die haar ouders in China nooit kregen en emigreerde vervolgens naar Canada.

Miss Concordia toont de veerkracht van gewone vrouwen die zich er niet onder laten krijgen door het leven en de politiek.