Doorgaan naar inhoud

Het zwijgen van Maria Zachea

een ware familiegeschiedenis

Het zwijgen van Maria Zachea - Judith Koelemeijer
Winnaar NS Publieksprijs 2003
Paperback
Tweedehands vanaf 11,00. Nieuw vanaf 17,50

Koop Tweedehands

Gent (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
11,00
i
Stickerrest op de kaft, verder goed.
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Centraal Magazijn
17,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Omschrijving

Een ware familiegeschiedenis

Het is 1989. Een oude moeder heeft een hersenbloeding gehad en hult zich sindsdien in een mysterieus stilzwijgen. Haar twaalf volwassen kinderen besluiten om beurten voor haar te zorgen. 'Het zal niet lang duren', zeggen ze tegen elkaar. Maar tegen alle verwachtingen in blijft hun moeder leven. Acht jaar lang zit ze stil voor het raam. Steeds brozer en langzaam vergroeiend met haar stoel.
Judith Koelemeijer raakte geïntrigeerd door het beeld van de zwijgende moeder - haar oma - en ging op zoek naar de geschiedenis van haar familie. Ze vroeg zich af wat de twaalf kinderen dachten over hun moeder, nu ze avond aan avond tegenover haar zaten. Wat wisten ze van haar? Wat wisten ze eigenlijk van elkaar? Hoe keken ze terug op hun gezamenlijke jeugd in de jaren vijftig en zestig?
Hun verhalen zijn onthullend. Want hoe dicht ze vroeger ook op elkaar leefden, de broers en zussen blijken elkaar nauwelijks te kennen. Iedereen hield zijn zorgen voor zichzelf en zweeg. En alle twaalf bewaren, zonder het van elkaar te weten, volstrekt andere herinneringen aan hoe het destijds was. In Het zwijgen van Maria Zachea vertellen ze elk hun eigen verhaal: de keurige oudste dochters die zo laat trouwden, de 'professoren' die in de stad studeerden, de 'werkers' die het hoveniersbedrijf van hun vader overnamen, de 'kleintjes' die de vrijheid veroverden.

Het zwijgen van Maria Zachea is niet alleen de voor velen herkenbare geschiedenis van een groot, katholiek gezin in tijden die razendsnel veranderden. Het is ook het eigentijdse verhaal van twaalf broers en zussen die samen moeten beslissen over leven en dood van hun stille moeder - en daarbij angstvallig proberen de harmonie te bewaren.


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Atlas
  • ISBN:
    9789045011929
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Afmetingen:
    13,5 x 21,0 x 2,2 cm
  • Gewicht:
    323 gram
  • Aantal Pagina's:
    256
  • Druk:
    26
  • Publicatiedatum:
    September 2008
  • Literatuurprijzen:
      Winnaar Gouden Ezelsoor 2003
      Winnaar NS Publieksprijs 2003
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.