Doorgaan naar inhoud

Bevolking

wie? wat? waar? wanneer?

Bevolking - Koen Matthijs
Paperback
Tweedehands vanaf 15,00

Koop Tweedehands

Leuven (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
15,00
Antwerpen (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
2 st.
15,90
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Feiten en cijfers over bevolking spreken tot de verbeelding. Wist je dat mannen een lagere huwelijkskans hebben dan vrouwen, dat migrantenkinderen een hogere sterftekans hebben dan autochtone kinderen, dat Belgen vandaag dubbel zo lang leven als honderd jaar geleden, en dat er elke minuut op wereldniveau een zwangere moeder sterft? Tijdens het lezen van de vorige zin zijn er overigens dertig wereldbewoners bijgekomen, wat betekent dat er om de vier dagen een stad ter grootte van Brussel bijkomt.

Verder kan men zich afvragen welke op dit moment de belangrijkste bevolkingskwesties op wereldschaal zijn. Is dat agressieve armoede, expanderende veroudering, explosieve verstedelijking, ongecontroleerde internationale migratie, te lage vruchtbaarheid of te hoge vruchtbaarheid? Moet de wereldbevolking verminderen, stabiel blijven of toenemen? Wat is vandaag in Vlaanderen het belangrijkste bevolkingsprobleem? Zal dat over twintig jaar ook nog zo zijn? Kan, mag of moet het lage Vlaamse geboortecijfer worden gecompenseerd door meer immigratie? Waarom (niet)? Wie mag komen en uit welk land? En wie wil er eigenlijk (nog) naar Vlaanderen komen?

Iedereen heeft zo zijn ideeën over bevolkingskwesties. Eens de discussie start, blijkt echter al gauw hoe complex en dubbelzinnig dat allemaal is. Overtuigde antwoorden worden onzekere vragen. Er is dan ook nood aan informatie en duiding van het demografi sche basisinstrumentarium. Dit boekje biedt daarvoor de elementaire stapstenen.

Over de auteur:

KOEN MATTHIJS is gewoon hoogleraar aan het Centrum voor Sociologisch Onderzoek van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de K.U.Leuven. Zijn onderzoek en onderwijs situeren zich op de domeinen historische demografi e en hedendaagse gezins- en bevolkingssociologie.


Specificaties

  • Auteur:
  • Uitgever:
    Acco, Uitgeverij
  • ISBN:
    9789033475900
  • Bindwijze:
    Paperback
  • Aantal Pagina's:
    120
  • Druk:
    1e
  • Jaar:
    2009
  • Publicatiedatum:
    Oktober 2009
  • Rubriek:


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.