Doorgaan naar inhoud

Een zee van geheimen

inlichtingenoperaties tijdens de Koude Oorlog

Een zee van geheimen - Wies Platje
Hardback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Een zee van geheimen
Inlichtingenoperaties tijdens de Koude Oorlog
Wies Platje

Tijdens de Koude oorlog was het verzamelen van militaire inlichtingen voor zowel de landen van de NAVO als de sovjet-Unie van cruciaal belang. Oud-inlichtingenofficier Wies Platje legt uit hoe dat op zee en in het luchtruim daarboven in zijn werk ging.

Dit boek geeft voor het eerst een samenvattend beeld van maritieme intelligence tijdens de Koude oorlog. De auteur, Wies Platje, is zijn gehele loopbaan werkzaam geweest bij de Marine Inlichtingendienst. Uit de eerste hand beschrijft hij hoe beide partijen informatie over elkaar verzamelden. In het begin van de Koude oorlog ging dit vooral door het uitsturen van westerse onderzeeboten en vliegtuigen die waren uitgerust met elektronische interceptieapparatuur. Deze eenheden voerden operaties uit aan en soms ook over de grenzen van de Sovjet-Unie. In het boek wordt ook aandacht geschonken aan de inzet van menselijke bronnen, inlichtingensatellieten en het afluisteren van vijandelijke radioverbindingen. De Nederlandse Marine Inlichtingendienst speelde bij het in kaart brengen van deze activiteiten binnen de Navo een belangrijke rol. De auteur neemt de lezer mee naar de duistere diepten van de oceaan, waar akoestische inlichtingen de basis vormen voor de bestrijding van onderzeeboten.

In de inleiding licht prof. Bob de Graaff het grote belang van dit vernieuwende en spectaculaire boek toe.



Over de auteur
Wies Platje verliet in 1994 de Koninklijke Marine. In 1997 verscheen van zijn hand de geschiedschrijving van de Marine Inlichtingendienst. Als lid van de Netherlands Intelligence Studies Association werkte hij mee aan de totstandkoming van een drietal congrespublicaties.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.