Doorgaan naar inhoud

Hendrik Willem Mesdag

kunstenaar, verzamelaar, entrepreneur

Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Redactie Maite van Dijk, Mayken Jonkman en Renske Suijver Uitgave in samenwerking met De Mesdag Collectie, Den Haag (in beheer van het Van Gogh Museum Amsterdam) en het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie, Den Haag Hendrik Willem Mesdag (1850-1915) was in zijn tijd één van de machtigste mannen van de Nederlandse kunstwereld: hij was niet alleen kunstenaar en verzamelaar maar ook een veelzijdig cultureel ondernemer.
In dit boek worden Mesdags positie als beroemd schilder van zeegezichten en kunstverzamelaar voor het eerst verbonden met zijn vaardigheden als handelsman.
Door zijn breedvertakte (inter)nationale netwerk en de slimme wijze waarop hij zijn rollen en belangen inzette, wist hij een centrale positie in het
culturele leven van zijn tijd te veroveren. Zo was hij o.a. voorzitter van kunstenaarsvereniging Pulchri Studio en mede-oprichter van de Hollandsche Teekenmaatschappij, kocht hij kunst voor zijn verzameling, en verkocht hij zijn eigen werk.
In de monografie worden zijn loopbaan als kunstenaar, zijn toegang tot de Haagse hogere standen en de (inter)nationale receptie van zijn kunst beschreven.
Ook wordt zijn rol als verzamelaar in een bredere context geplaatst, waarbij zowel wordt gekeken naar hoe zijn collectie tot stand kwam als ook naar de uniciteit ervan. Mesdags rol als cultureel ondernemer wordt geanalyseerd aan de hand van zijn inzet voor Pulchri Studio en hoe hij meer zichtbaarheid creëerde door handig de pers en het publiek in te zetten.

Ter gelegenheid van zijn 100ste sterfdag is 2015 tot Mesdag-jaar uitgeroepen, een feestelijk kader om deze markante persoonlijkheid en vermaard icoon van de stad Den Haag te eren.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.