Doorgaan naar inhoud

Rawls

Rawls - Percy B. Lehning
Paperback
Tweedehands vanaf 10,00

Koop Tweedehands

Leiden (Nederland)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
10,00
Leuven (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
10,00
Levertijd: 1-2 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Eén van de boeken uit de serie Kopstukken Filosofie

Omschrijving

Dit Kopstuk is een toegankelijke inleiding in het leven en werk van John Rawls (1921-2002). Het begint met een uitvoerige beschrijving van zijn levensloop, waarover tot dusver weinig bekend is. Wat heeft Rawls voor ogen gestaan met de rechtvaardigheidstheorie waar hij meer dan vijftig jaar lang ononderbroken aan heeft gewerkt? Percy Lehning zet niet alleen uiteen wat de kern is van A Theory of Justice (1971), maar ook hoe en waarom Rawls zijn theorie later heeft bewerkt in Political Liberalism (1993). In het laatstgenoemde boek is de aandacht verschoven van de verdeling van vrijheden en sociaal-economische goederen naar de vraag hoe een liberaal-democratische rechtsstaat moet omgaan met de multiculturele pluriformiteit die zo kenmerkend is voor onze hedendaagse samenleving.
In The Law of Peoples (1999) heeft Rawls een tot dan toe ontbrekend element toegevoegd aan zijn theorie. Op indringende wijze stelt hij de vraag aan de orde wat internationale rechtvaardigheid van ons eist in dit tijdperk van globalisering. Vanuit het perspectief van onze liberaal-democratische samenleving hebben we volgens hem de plicht hulp te bieden aan minder ontwikkelde samenlevingen.
Rawls heeft ten slotte in Justice as Fairness: A Restatement (2001) nog eens bondig de hoofdlijnen van zijn rechtvaardigheidstheorie uiteengezet. Het Kopstuk sluit af met een uiteenzetting van het huidige theoretische en politieke debat over toepassing van de ideeën van Rawls op de verzorgingsstaat.

Percy B. Lehning (1944) geldt internationaal als een gezaghebbend Rawls-specialist. Na zijn studie politicologie aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde hij in 1986 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op het proefschrift Politieke orde en Rawlsiaanse rechtvaardigheid.


Specificaties



Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.