Doorgaan naar inhoud

Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson

Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson - M.J.M.D. van Asseldonk, H.C. Dicke, B.J.W. van den Beemt, D.J. van den Berg
Paperback
Nieuw vanaf 35,50

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Koop NieuwWeb only

Centraal Magazijn
35,50
Levertijd: 2-3 werkdagen

Omschrijving

De ziekte van Parkinson is een progressieve ziekte, waarbij in toenemende mate voedingsgerelateerde problemen kunnen ontstaan. Het kan gaan om gewichtsverlies, maar ook om ongewenste gewichtstoename. Veel patiënten hebben last van obstipatie of een vertraagde maaglediging, waardoor de opname van parkinsonmedicatie vertraagd en minder voorspelbaar wordt. Responsfluctuaties kunnen ook het gevolg zijn van de competitie die eiwitten uit de voeding mogelijk aangaan met de levodopa bij de opname in de dunne darm en bij de passage van de bloed hersenbarrière. Verder kunnen kauw- en slikstoornissen ontstaan, waardoor patiënten meer moeite krijgen met het eten of zich verslikken. Diëtisten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de behandeling van deze problemen.

De Richtlijn Diëtetiek bij de ziekte van Parkinson is ontwikkeld door samenwerking van de Parkinson Vereniging, ParkinsonNet en de Nederlandse Vereniging van Diëtisten. De aanbevelingen zijn geformuleerd op basis van de beschikbare wetenschappelijke evidentie, aangevuld met de expertise en voorkeuren van diëtisten met parkinson-specifieke deskundigheid en van patiënten.

De richtlijn is in eerste plaats bedoeld voor diëtisten die betrokken zijn bij de behandeling en begeleiding van patiënten met de ziekte van Parkinson. De richtlijn is beslissingsondersteunend. Daarnaast is de richtlijn informatief voor zorgverleners die patiënten met de ziekte van Parkinson doorverwijzen naar de diëtist en voor zorgverleners die met diëtisten samenwerken.
Voor deze zorgverleners is naast deze richtlijn, door dezelfde auteurs, de Richtlijn Voeding bij de ziekte van Parkinson ontwikkeld, evenals een speciale versie voor patiënten.


Specificaties


Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.