Doorgaan naar inhoud

Taboe

honderd gevoelens waar Nederlanders zich voor schamen

Taboe - M. Maassen, Amp, F. Oosterwijk
Paperback

Koop Tweedehands

Laatste exemplaar reeds verkocht.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

"Taboe is een feitelijk en vermakelijk boek waarin een heel aardig beeld wordt geschetst van de Nederlandse maatschappij van nu, of, om precies te zijn, van vijf jaar geleden. Dankzij de feiten van TNS Nipo lukt het de schrijvers een afstandelijk beeld te schetsen, alsof het boek door buitenlanders is geschreven.

Er valt niet veel te mopperen op dit boek. Een betere index was handig geweest. Misschien oogt het wat te rommelig met al die staatjes met cijfers. Omdat Maassen & Oosterwijk als journalisten erg met politiek en actualiteit bezig zijn, is het ook wat gedateerd af en toe. Maar: ‘Over – pakweg – een jaar of vijf meten we opnieuw hoe het met ons fatsoen is gesteld.’ Dat zou dus nu zijn. Zoals er ieder jaar ruimte is voor een supermarktwijngids, moet er ook ruimte zijn voor een vijfjaarlijkse taboegids." - Boekhandel De Slegte

Flaptekst:
Er zouden geen heilige huisjes meer zijn in ons land. Maar zeggen dat je je ene kind leuker vindt dan het andere? Erkennen dat je je partner dom vindt? Een openlijk pleidooi houden voor de verplichte sterilisatie van geestelijk gehandicapten? Uniek onderzoek van TNS NIPO verschafte de auteurs van Taboe toegang tot het intieme domein van 'de Nederlanders'.

Het resultaat is een prikkelend, uiterst vermakelijk, maar ook confronterend boek. Niet in de laatste plaats doordat het genadeloos de dubbele moraal blootlegt die de Nederlanders er in vele kwesties op na houden. Stelen van de overheid (zwart geld bezitten) vindt bijvoorbeeld nauwelijks iemand een probleem, terwijl stelen van de baas geldt als een van de grootste taboes.

Oude en nieuwe taboes verdelen onze samenleving. Wat de een voor fatsoenlijk houdt, is voor de ander volstrekt onacceptabel. De ongeschreven gedragsregels die wij hanteren blijken sterk gebonden aan persoonlijke kenmerken als sekse, opleiding, leeftijd, inkomen, religie en politieke voorkeur. Taboe laat zich lezen als een psychoanalyse van de Nederlandse samenleving. Met de Taboe Top 100 en de Persoonlijke Taboe Test, met harde cijfers en een stortvloed aan faits divers levert elke pagina voldoende stof voor discussie.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.