Doorgaan naar inhoud

Verdoelde schaepkens, bytenden wolven

Inquisitie in de lage landen

Verdoelde schaepkens, bytenden wolven - G. Gielis
Paperback
Tweedehands vanaf 17,00

Koop Tweedehands

Antwerpen (België)
Conditie: Goed Boek (en eventueel omslag) in goede staat, mogelijk kleine foutjes of gebruikssporen
1 st.
17,00
Levertijd: 2-3 werkdagen

Koop Nieuw

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

Toen de Duitse Maarten Luther enkele schrijnende wantoestanden in de Kerk aankloeg, viel zijn roep om hervorming in de Nederlanden niet in dovemansoren. Ketterij, vond de Kerk. En toch waren het in de eerste plaats geestelijken die deze ketterse ideeën predikten. Inquisiteurs moesten in naam van vorst en paus de kettervervolging in handen nemen. Maar niemand kon het tij keren.
Deze boeiende historische en vernieuwende documentaire schetst hoe het protestantisme zich in de jaren 1520 in de Nederlanden wortelde. Aan de hand van procesdossiers, martelaarsverhalen, vonnissen, getuigenissen en verhoren.
Het vertelt ons van gedreven predikanten en gewiekste drukkers, van lakse schouten en wanhopige inquisiteurs, van rokende brandstapels en schijnheilige herroepingen, van eenvoudige ambachtslui en geniale kunstenaars, van moeizame vervolging en nipte ontsnapping en van doodsbedreigingen en doodsangsten.
GERT GIELIS studeerde Moderne Geschiedenis aan de K.U. Leuven en specialiseerde zich in de geschiedenis van de Nederlanden in de zestiende eeuw. In 2007 werd zijn verhandeling over Nicolaas Coppin, inquisiteur-generaal in de Nederlanden (1524-1535), bekroond met de Mgr. C. de Clercqprijs, uitgereikt door de Koninklijke Academie voor Wetenschappen en Kunsten.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.