Go to top
Voor boeken altijd eerst naar De Slegte
Symboliek in kathedralenbouw - Marinus Gout
Symboliek in kathedralenbouw - Marinus Gout

Specificaties

 • Auteur:
 • Uitgever:
  Milinda Uitgevers B.V.
 • ISBN:
  9789062711109
 • Bindwijze:
  Paperback
 • Genre:
  Spiritualiteit

Symboliek in kathedralenbouw

Marinus Gout

Beoordeel dit boek als eerste!
Paperback

Omschrijving

Symboliek in kathedralenbouw geeft een analyse van de bouw en de vormentaal van de West-Europese gotische kathedralen. Marinus Gout onderzoekt in het bijzonder de invloed van de technische kennis en de symbolische verwerking die voortkwam uit de verbinding tussen christendom en neoplatonisme. Ontwerp en uitvoering van de West-Europese gotische kathedralen waren hierdoor nauw verbonden met getallensymboliek van het pythagorisme.

Helaas is deze vormentaal na de Middeleeuwen grotendeels verloren gegaan. Het lezen van de in steen en gebrandschilderd glas uitgebeelde boodschap is nu niet meer zo eenvoudig. Gout neemt de lezer mee terug in de tijd. Hij legt uit dat het Griekse denken uitging van een tweedeling van al het bestaande. Plato vergeleek dit dualisme met het huwelijk van man en vrouw. Dit brengt een derde beginsel als synthese voort: het kind.

Volgens Gout heeft de verbinding van christendom en neoplatonisme een aantoonbare invloed gehad op het ontwerp van kathedralen. Zo is bijvoorbeeld het middeleeuws conflict rondom de heilige drie-eenheid terug te vinden in de bouw van de kathedralen. De typisch gotische kathedraal komt dan ook alleen in West-Europa voor en niet in de omgeving van Rome ...


Marinus Gout studeerde aan de TU Delft en werkte vervolgens als architect in dienst van het bouwbureau van Philips. Daarna, van 1953 tot 1983, doceerde hij in Delft aan de faculteit Bouwkunde. Hij schreef verschillende boeken en artikelen over de bouw van middeleeuwse kathedralen en de geometrische achtergronden van historische architectuur.

Volledige beschrijving

Verkrijgbaar als Tweedehands

Vestiging
Conditie
Voorraad
Prijs
Laatste exemplaar reeds verkocht.

Verkrijgbaar als NieuwWeb only

Vestiging
Voorraad
Prijs
Laatste exemplaar reeds verkocht.

Beoordeling

Beoordeel dit boek als eerste!

Recensies

Schrijf een recensie:

Velden met een * zijn verplicht