Doorgaan naar inhoud

Uitspraken beweren niets

Uitspraken beweren niets - Heleen Torringa
Paperback

Koop Tweedehands

Niet tweedehands beschikbaar.

Houd me op de hoogte!

Ontvang een e-mailbericht zodra dit boek weer tweedehands leverbaar is.

Koop NieuwWeb only

Niet nieuw beschikbaar.

Omschrijving

De bundel Uitspraken beweren niets bestaat uit filosofische columns. De columns gaan over uiteenlopende onderwerpen als morele intuïtie, dankbaarheid en tolerantie. Andere columns gaan over kritisch denken. De columns zijn geschreven voor lezers met interesse in filosofie.

Door de columnvorm maakt de lezer ook kennis met reflecties van Heleen Torringa op de onderwerpen waarover zij schrijft. En met haar benadering van kritisch denken. Voor die benadering liet zij zich inspireren door filosofe Hannah Arendt (1906-1975). De bundel begint en eindigt met een brief aan haar inspiratiebron. Het overkoepelende thema van veel columns is oordeelsvorming.

De oordeelsvorm die Heleen vooral voor ogen heeft met kritisch denken is reflectief oordelen over maatschappelijke onderwerpen. Een oordeelsvorm waarvoor de beoordelaar zich niet op eenduidige criteria kan baseren, maar niet uitsluitend subjectief is. Feiten respecteren en je verplaatsen in de perspectieven van anderen zijn belangrijke vereisten van deze oordeelsvorm. Het accent van Heleens kritisch denken-concept ligt op achterhalen wat mensen uitdrukken met hun uitspraken, voordat ze kritisch worden onderzocht.

Dr. Heleen Torringa promoveerde in 2011 op een proefschrift over kritisch denken en werkt als docent kritisch denken en ethiek bij de opleiding Communicatie van Avans Hogeschool.




Recensies

Gemiddelde waardering

Nog geen beoordelingen

Plaats een beoordeling

Recensies van onze lezers

Beoordeel dit boek als eerste!

Om een recensie te schrijven moet je zijn.